tiistai 2. elokuuta 2016

Kun leteistä tulee elämää suurempi kysymys


Googlen kuvahaku Boxerbraids

Tämän vuoden aikana on kansainvälisissä lehdissä ja somessa ollut kovaakin keskustelua siitä, kuka omistaa kahdesta hollantilaisesta muodostuvan lettikampaustyylin. Kun Kim Kardashian esiintyi tälläiset letit päässään, siitä tuli tietysti hyvin trendikästä. Tätä tyyliä alettiin kutsua nimellä boxerbraids mahdollisesti Hilary Swankin elokuvan Million Dollar Baby roolihahmon innoittamana.

Tästä mustien yhteisö Amerikoissa älähti, että nämäpä eivät ole mitkään boxerbraids vaan cornrows ja että he ovat näitä lettejä käyttäneet vuosikymmeniä ellei vuosisatoja. On selvää, että jos on tottunut johonkin nimeen ja joku väittää sitä toiseksi, se tuntuu oudolta ja väärältä. Sama kuin nimeäisi puuta kukaksi. Kieli on kuitenkin kiinnittynyt sosiaalisiin yhteisöihin eikä uutta nimitystä ole välttämättä mitenkään vaikea omaksua, jos ei ole kasvanut cornrowsit päässä. 

Muotia myös kierrätetään. Esimerkiksi Hesarin Nyt-liite uutisoi kuvatodisteiden kera 7.10.2015:

       Päivän trendi: Takatukka eli mulletti on palannut, tässä todistusaineisto
Mulletteja ei kyllä kovin paljon vielä ole näkynyt, mutta kaksi hollantilaista lettia kuitenkin on suuressa suosiossa. Monissa mustien yhteisön kommenteissa tulee esille, että heiltä on varastettu nämä letit ja että ne on nimetty väärit! Ja kas, leteistä on tullut rotu-, syrjintä- ja kulttuurikysymys. 

Nämä juonteen kulkeutuvat jopa meihin suomalaisiin lettiharrastajiin, jotka emme arvanneet millaista palautetta lettikuviimme saattaisi tulla. Katsokaapa esimerkiksi tätä kuvakaappausta suomalaisen letittäjän (@riileh) tililtä:





Voidaan kysyä, onko kukaan väittänytkään keksineensä tätä lettityyliä saatikka varastaneensa sitä mustilta. Minkäs Kim K. sille voi, että on niin vaikutusvaltainen kauneustrendien saralla, että hänen tyyliään kopioidaan. Täytyy myös samalla todeta, että en ole nähnyt hänen omia kommenttejaan asiaan. Kuitenkaan hän ei voi sanoa keksineensä näitä lettejä, vaikkakin on keksinyt soveltaa niitä itselleen tietäen, mikä vaikutusvalta hänellä on näissä asioissa.

Lukemani perusteella monia mustien kulttuurin edustajia kismittää se, että se mikä on heille vanhaa ja tuttua, onkin nyt trendikästä valkoisten keskuudessa. Eikö silloin heille pitäisi antaa tästä lettityylistä kunniaa? Ilman muuta sanoisin minä. Mutta sepä ei olekaan helppoa. Miten antaa kunniaa kokonaiselle vuosisatojen mittaiselle lettikultturille? Olisiko auttanut, jos lettejä olisi kutsuttu cornrowseiksi? Ehkä se olisi loiventanut jännitettä. 

Tässä alla tekemäni kotimainen versio näistä paljon puhutuista leteistä. Saattaapa olla, että näitä on nähty myös Suomen kylillä menneinä vuosikymmeninä ja tuskinpa suomalainen mökin miina on silloin saanut juurikaan vaikutteita Usan mustien kulttuurista.

Aika ajoin Instagramin lettiharrastajien keskuudessa nousee esille keskustelu, kenelle tulisi mistäkin tyylistä antaa crediittejä eli eräänlaisia kunniamainintoja lettityylin keksijälle. Harvoin tulee kuitenkin esille lettiä, jota kukaan ei ole koskaan tehnyt. Ja jos me emme olekaan sitä some-aikanamme nähneet, emme voi mennä takuuseen, etteikö kukaan koskaan ole sitä tehnyt.

Instassa onkin yleisempää inspiroitua jostakin ja mainita lähteen nimi, josta oman ideansa sai. Ehkäpä kahden hollantilaiseen tyylin yhteyteen voisi mainita että inspired by black culture. Mutta ai niin, minähän inspiroiduin Kimistä, saattaa joku ajatella. Totta, usein inspiraatiomme lähde ei olekaan lettityylin alkuperäinen luoja. Mitä siis ajatella? Yksi ratkaisu on häivyttää boxerbraidsit ja kutsua tätä tyyliä neutraalimme kahdeksi hollantilaiseksi letiksi, jota se teknisesti ottaen onkin. Jos siis ei halua letteineen osaksi kiivasta rotukeskustelua. Tai sitten jatkaa jo melko vakiintuneen termistön käyttöä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.




Instagrammista voi käydä katsomassa lisää suomalaisten letittäjien versioita tästä kampauksesta hashtagilla #kaksihollantilaista.

Tässä linkkejä juttuihin, jos haluatte lukea lisää. Myös kaikki kommentit ovat tervetulleita!

1 kommentti: